Sähköinen tarjouspyyntö
Projektipankki

Artikkeliin liittyvät palvelut palveluhakemistossa:
Kosteusmittaukset
Jälkivahinkotyöt
Purkutyöt
Remonttipalvelut
Vesivahinkokorjaukset

< Siirry artikkeleihin

Homevaurio

Kosteus- ja homevaurioiden taustalla olevia tyypillisimpiä syitä ovat riskejä sisältävät suunnitteluratkaisut, puutteet työmaan kosteudenhallinnassa, virheet työmaatoteutuksissa ja kunnossapidon laiminlyönnit sekä rakenteiden luonnollinen kuluminen tai vaurioituminen elinkaarensa päässä.

Homevaurio on valitettavan yleinen. Pien- ja rivitaloista n. 7-10 % on merkittäviä homevaurioita.

Miten tunnistaa homevaurio?

Haiseeko asunto maakellarilta, "mummon mökiltä" tai onko ilma muuten tunkkainen? On kuitenkin muistettava, että kaikki homeet eivät haise. Silmämääräisesti voidaan havaita maalin tai tapetin kupruilemista. Pahimmissa tapauksissa voidaan huomata homekasvustoa suoraan seinällä.

Vaikka yllämainitut menetelmät auttavat homevaurion tunnistamisessa, niin aina homevauriota ei voida havaita ilman perusteellista tutkimusta. On myös hyvä huomata, että pelkkä kosteusmittaus ei välttämättä riitä tutkimukseksi. Jos rakenteisiin on päässyt kosteutta jo rakennusvaiheessa, niin homekasvusto on voinut jos syntyä.

Homevaurion kustannukset

Homevaurioiden kustannuksissa on varsin suuri vaihtelu. Jos vaurio rajoittuu vain märkätiloihin, niin kustannukset eivät yleensä nouse kymmeniin tuhansiin euroihin. Kuitenkin, jos kyseessä on erittäin paha home- tai kosteusvaurio niin kustannusarviot saattavat nousta helposti kymmeniin tuhansiin euroihin, pahimmillaan tulee halvemmaksi rakentaa kokonaan uusi talo.

Keskimääräinen hometalon korjaaminen maksaa noin 40 000 euroa.

Korjauksen urakkahinta ei välttämättä mahdollinen

Kustannuksista voi olla vaikea saada selkeää urakkahintaa koska korjaus vaatii usein purkutöitä, eikä vaurion laajuus ole välttämättä tässä vaiheessa selvillä.

Käytä ammattilaisia - aina

Jo siinä vaiheessa kun epäilet homevauriota, niin teetä tutkimukset ammattilaisilla. Huomaa myös, että toimittajien asiantuntemuksessa on suuria vaihteluita ja osa tutkimuksista saattaa olla varsin pintapuoleisia.

Lue myös artikkeli Talon kuntotarkastus


< Siirry artikkeleihin


Skannauspalvelua